‘Ergens aan vastzitten’ klinkt voor vele als iets negatiefs. Toch kunnen we van die emotie iets heel moois leren.

Ge zit er aon vaast

Het is zondagmiddag en ik ben op weg naar Brabant voor de verjaardag van mijn vader. In onze familie app laat ik weten dat ik er over een uur ben waarop mijn zus reageert dat zij een uur later is omdat ze nog even met haar dochter naar de carnavalsoptocht wilt gaan kijken. Herinneringen van vroeger schieten door mijn hoofd. Playback shows, verkleden, confetti rolletjes, en gekke dansjes.

Ben je er klaar voor?

De laatste keer dat mijn naam en carnaval in één zin samen vielen is een dikke 20 jaar geleden. Snel bel ik mijn zus op en vraag of ik met hen mee mag. Omdat dat het laatste is wat ze verwacht, begint ze hard te lachen en vraagt: “Weet je het zeker?” Vertwijfeld zeg ik “natuurlijk” en één uur later sta ik in Turfstekersland doorgaans ook wel Kaatsheuvel genoemd. Volledig underdressed dat wel. Op mijn hakken en in mijn verjaardagsjurkje val ik volledig uit de toon.

Het is maar net hoe je er naar kijkt

Al snel bedenk ik me “wat doe ik hier” tot ik mijn (negatieve) verbazing probeer om te zetten in (positieve) verwondering. En dat helpt. Ineens zie ik mensen die heel veel plezier hebben, zie ik een gemeenschap samen komen waar men elkaar kent en een groep mensen die iets gezamenlijke met elkaar delen. Een glimlach verschijnt rond mijn mond, ik grijp mijn zus, zwager en nichtje beet, beweeg mijn heupen van links naar rechts en zing de liedjes met hen mee. Het is net als fietsen: Sommige melodieën verleer je nooit.

Overal zit een wijsheid in verstopt

Met een open blik lukt het veel beter om te zien. Opeens valt mijn oog op de slogans die op elke wagen staat: Ge zit er aon vaast. Ik ben niet zo goed in het Brabants dialect maar dit is niet lastig te ontrafelen. Een oud stel komt voorbij met versierde scootmobielen met daarbij de slogan ‘we zitten al heel lang aan elkaar vast’, jonge ouders met kinderen ‘we zitten er aan vast’, En ga zo maar even door.

Ga terug naar het verlangen

Ergens aan vast zitten heeft twee kanten. Soms willen we heel graag ergens aan vast zitten, verlangen we er naar en doen we ons uiterste best ervoor om het te verkrijgen (gezondheid, financiële situatie, een relatie, vast contract) maar tegen de tijd dat we het lang en breed hebben lijkt het alsof we het moeilijk kunnen waarderen, nemen we het voor lief, willen we meer of lijkt het gras groener aan de overkant. Ergens aan vastzitten klinkt op dat moment dan vaak negatief en onbevredigend. Als het je lukt om terug te gaan naar het verlangen van destijds, kun je er misschien wel (weer) net zo’n groot feest van maken als de Brabanders die ik zondag zag.

Heddem deur?

Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!