Ik ga op stedentrip naar Pisa en Florence en neem mee: mijn beste vriend. Ik spreek hem dagelijks over alles en niks, staan altijd voor elkaar klaar en we hebben dezelfde leefstijl (lees: geen kinderen). Het stukje vrijheid wat dat met zich meebrengt buiten we maximaal uit door bijvoorbeeld spontane citytrips. Iets waar ik oprecht van geniet is zijn afkomst uit Turkije. Zijn netheid, hoe we proosten, zijn hechte familieband en zijn eigen vertalingen uit de koran. Combineer dit met een vleugje Nederlandse gebruiken en je hebt een prachtige combinatie. Althanks…. Dat vind ik….

Op de proef gesteld

Hij zag die combinatie namelijk vaak als een last. Mensen om hem heen hebben hem op de proef gesteld, waardoor de diversiteit van zijn bestaan geen trots maar vraagstukken met zich meebrengt. Ben ik nu een Turk of een Nederlander? Waarom voel ik vaak de noodzaak om mijn Turkse afkomst te verzachten door erbij te vermelden dat ik bijvoorbeeld heb gestudeerd?

Bij ontmoetingen of gesprekken vertrekt hij dus vaak vanuit angst en onzekerheden op basis van negatieve ervaringen. Het grappige is dat omgekeerd dezelfde emoties spelen. De terughoudendheid of veroordelen zijn ook vaak gebaseerd op angst of negatieve ervaringen. Fijn is dat. Zo houden we elkaar vast in een negatieve vicieuze cirkel van angst.

Wat lopen we mis?  

Wat me zorgen baat is dat we in deze situaties onze angst en ons (voor)oordeel vaak baseren op basis van groeperingen in plaats van individuen. Want als je iemand voor de deur weigert van een restaurant omwille van zijn uiterlijk vraag ik me af wat je van zijn persoonlijkheid weet? Is onze angst zo groot geworden dat we één groep over één kam willen scheren? Zijn we daadwerkelijk steeds slechter in staat om het individu te zien?

Oké vooruit…. Ik snap het ook wel. Ik kan hedendaags dezelfde angst hebben als ik naar het nieuws kijk en op het vliegveld ben. Maar als we ons allemaal laten meeslepen in deze angst hoeveel vriendschappen, avonturen of ontmoetingen laten we dan liggen waar mooie en leerzame momenten in verscholen kunnen liggen?

Een nieuwe kam

Daarom wil ik bij iedereen die dit leest een aanvraag indienen voor ‘een nieuwe kam’. Een kam die zich richt op vertrouwen. Een kam waarbij we uitgaan van gelijkwaardigheid en overeenkomsten. Een kam die uitgaat van twee hele simpele basisprincipes over iemands geboorteplaats en/of iemands ras. Het antwoord?
Geboorteplaats: Aarde
Ras: Mens

Scheer je met me mee? 

*******************

||  GOUDEN REISTIP ||

Wij hebben geslapen in hotel Rosso23 (Florence). Een echte aanrader! Goede locatie (5 min van station en centrum) en prachtig van binnen. We hebben gegeten in Florence bij concept store La Menagere. Wat gaaf is het daar! Er staat één grote mooie tafel en iedereen schuift aan. Mocht je willen dan kun je ook gewoon een eigen tafeltje krijgen. Elke avond is er een live band aan het optreden als achtergrond muziek. Naast het heerlijke avondeten kun je hier ook prima terecht voor lunch, taartjes en koffie. Leuk detail is dat er in het restaurant ook een bloemenzaak zit en je er tal van mooie hebbedingetjes kunt kopen. Check it out! Zeker de moeite waard 🙂 

 

Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!