Het overkomt ons allemaal. Een vooroordeel over iemand hebben. Helaas beperkt dat ons blikveld. Daarom een simpele truc om een vooroordeel over iemand uit te schakelen.

Mijn beste vriend

Ik ga op stedentrip naar Pisa en Florence en neem mee: mijn beste vriend. Ik spreek hem dagelijks over alles en niks, staan altijd voor elkaar klaar en we hebben dezelfde leefstijl (lees: geen kinderen). Het stukje vrijheid wat dat met zich meebrengt buiten we maximaal uit door bijvoorbeeld spontane citytrips. Iets waar ik oprecht van geniet is zijn afkomst uit Turkije. Zijn netheid, hoe we proosten, zijn hechte familieband en zijn eigen vertalingen uit de koran. Combineer dit met een vleugje Nederlandse gebruiken en je hebt een prachtige combinatie. Althanks…. Dat vind ik….

Negatieve cirkel

Hij zag die combinatie namelijk vaak als een last. Mensen om hem heen hebben hem op de proef gesteld, waardoor de diversiteit van zijn bestaan geen trots maar vraagstukken met zich meebrengt. Ben ik nu een Turk of een Nederlander? Waarom voel ik vaak de noodzaak om mijn Turkse afkomst te verzachten door erbij te vermelden dat ik bijvoorbeeld heb gestudeerd?

Bij ontmoetingen of gesprekken vertrekt hij dus vaak vanuit angst en onzekerheden op basis van negatieve ervaringen. Het grappige is dat omgekeerd dezelfde emoties spelen. De terughoudendheid of veroordelen zijn ook vaak gebaseerd op angst of negatieve ervaringen. Fijn is dat. Zo houden we elkaar vast in een negatieve vicieuze cirkel van angst.

Iemand afwijzen

Wat me zorgen baat is dat we in deze situaties onze angst en ons (voor)oordeel vaak baseren op basis van groeperingen in plaats van individuen. Want als je iemand voor de deur weigert van een restaurant omwille van zijn uiterlijk vraag ik me af wat je van zijn persoonlijkheid weet? Is onze angst zo groot geworden dat we één groep over één kam willen scheren? Zijn we daadwerkelijk steeds slechter in staat om het individu te zien?

Oké vooruit…. Ik snap het ook wel. Ik kan hedendaags dezelfde angst hebben als ik naar het nieuws kijk en op het vliegveld ben. Maar als we ons allemaal laten meeslepen in deze angst hoeveel vriendschappen, avonturen of ontmoetingen laten we dan liggen waar mooie en leerzame momenten in verscholen kunnen liggen?

Mens

Mocht je dus jezelf of iemand anders betrappen op vooroordelen, dan helpt het wellicht om aan twee hele simpele basisprincipes te denken alvorens je hem/haar in een hokje plaats: 

Geboorteplaats: Aarde. Ras: Mens

Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!