Ze zeggen wel vaker: Angst is een slechte raadgever. Als je jezelf er teveel door laat sturen loop je namelijk een hoop mis. We maken voor jou graag inzichtelijk wat.

Nationaliteiten

Ik ga op stedentrip naar Pisa en Florence en neem mee: mijn beste vriend. Ik spreek hem dagelijks over alles en niks, staan altijd voor elkaar klaar en we hebben dezelfde leefstijl. Iets waar ik oprecht van geniet is zijn afkomst uit Turkije. Zijn netheid, hoe we proosten, zijn hechte familieband en zijn eigen vertalingen uit de koran. Combineer dit met een vleugje Nederlandse gebruiken en je hebt een prachtige combinatie. Althans. Dat vind ik.

Negatieve cirkel

Hij zag die dubbele nationaliteiten namelijk vaak als een last. Mensen om hem heen hebben hem op de proef gesteld, waardoor de diversiteit van zijn bestaan geen trots maar vraagstukken met zich meebrengt. Zo vroeg hij zichzelf laatst af waarom hij vaak de noodzaak voelt om zijn Turkse afkomst te verzachten door erbij te vermelden dat hij bijvoorbeeld heeft gestudeerd?

Bij ontmoetingen of gesprekken vertrekt hij dus vaak vanuit angst en onzekerheden op basis van negatieve ervaringen. Het grappige is dat bij de mensen die hem hiermee confronteren vaak dezelfde emoties spelen. De terughoudendheid of oordelen zijn vaak gebaseerd op angst of negatieve ervaringen. Fijn is dat. Zo houden we elkaar vast in een negatieve vicieuze cirkel.

Een wijze les uit Florance

Wat me zorgen baat is dat we in deze situaties onze angst en ons (voor)oordeel vaak baseren op basis van groeperingen in plaats van individuen. Is onze angst zo groot geworden dat we een groep over één kam willen scheren? Zijn we daadwerkelijk steeds slechter in staat om het individu te zien? Wellicht is het dus raadzaam om eerst bij jezelf te onderzoeken waar je oordeel vandaan komt alvorens je hem uitspreekt. Als we ons namelijk laten meeslepen in deze angst kunnen er veel vriendschappen, avonturen of ontmoetingen aan ons voorbij gaan, waar mooie en leerzame momenten in verscholen hadden kunnen liggen.

Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!