Heb je krullen dan wil je stijl haar. Heb je een partner dan verlang je wel eens naar het vrijgezellen leven en heb je dat vrijgezellen leven dan wil je graag een partner. Best vermoeiend dat je gedachten zo werken. Hoe kunnen we omgaan met deze sluimerende ontevredenheid zodat je gelukkig kunt zijn met wat je hebt?

Het kan altijd beter

Vroeger wilde ik altijd een broer. Mijn zus was namelijk zo’n meisje die het liefst in haar eentje speelde met haar poppen, op de camping mij altijd voorop liet lopen als we vriendjes en vriendinnetjes gingen maken en als ik voorstelde van garagedak naar garagedak te springen keek ze me aan alsof dat het slechtste idee was wat ze ooit had gehoord.¬†Daarom wilde ik graag een grote broer. Zo’n eentje die van aanpakken weet, mij op sleeptouw neemt en meedoet in gekke plannen bedenken. Zo eentje die bij een kampvuur brood kan bakken, in de wilde zee wilt zwemmen en niet bang is voor wat modder en bloed.

Waarderen kun je leren

Toch is het niet heel bevredigend om meer te willen of ontevreden te zijn. Met meer tevredenheid wordt het leven namelijk veel leuker. Maar hoe doe je dat precies?

1. Perspectief

Tijdens reizen doe je het continu dus waarom niet in je dagelijks leven. Verander je perspectief! De mate van tevredenheid of ontevredenheid heeft iets te maken met de manier waarop je naar dingen kijkt. Wat als je stelt dat tevredenheid is iets wat je doet, en niet wat je bent. Het goede nieuws is dat je er dan zelf invloed op hebt. Door anders te kijken naar datgene wat je hebt, geeft je de mogelijkheid om jezelf gelukkig te prijzen. Een simpel trucje voor een tevreden leven.

2. Verlangen

Vaak begint een ontevredenheidsgevoel met een verlangen. Je wilt iets hebben of kunnen. Je zou hierdoor bijna vergeten dat je al heel veel hebt en kan. Je zult merken dat als je bewust bent van datgene wat je hebt en kunt je ook vaak minder wilt. Mocht dat niet helpen dan kun je ook nog gaan minimaliseren. Op die manier blijven alleen nog maar de items over waar je ook daadwerkelijk waarde aan hecht. Dat lukt je zeker. Tijdens een reis redt je het ook met één koffer of tas.

3. Ontevredenheidsprikkel

Ik spreek vaak mensen die over hun reis zeggen: “Het was heerlijk. Even weg van alles”. Sommige bedoelen daar ook de prikkels mee in Nederland. In je eigen taal komt namelijk alles bewust maar ook onbewust binnen en nestelt zich een plekje in je hoofd of lijf. In deze tijd worden we dagelijks geconfronteerd met dingen die we niet hebben of niet goed kunnen. Sterker nog; de marketing is daar vaak speciaal op aangepast zodat jij het gevoel hebt dat je iets mist in het leven. Als we niet oppassen dan zou je het nog bijna gaan geloven ook. Je wordt dus be√Ønvloedt op je ontevredenheidsgevoel. Mocht je ontevreden zijn kijk er dan eens van een afstandje na. Is het je stiekem aangepraat of niet? En anders kun je altijd nog een ticket kopen naar een land waar je de taal niet spreekt. Scheelt je een hoop ontevredenheidsprikkels. 😉

Schat op waarde wat je hebt

Toen ik na Nepal in India aankwam had ik even het gevoel dat ik mijn ‘grote broer’ ontmoette in de vorm van een land. In vergelijking met Nepal is India namelijk honderd keer drukker, brutaler en viezer. Heerlijk! Precies wat ik zocht. En oooh wat hadden we het samen leuk. We gingen naar de vreemdste uithoeken, aten het lekkerst op de meest vieze plaatsen en zochten de grenzen op tot ik uiteindelijk in het ziekenhuis belande met een zware longontsteking en een week aan het infuus moest wat niet helemaal van een lije dakje ging door mijn dunne vaten.

Hoe kun je tevreden zijn?

Via de social media kanalen zie je het niet goed, maar ik reis eigenlijk nooit écht alleen. Ik heb namelijk altijd iemand bij me die kalm blijft, me geruststelt, me na tegenslag wijst op de mooie dingen of me aanmoedigt om weer op pad te gaan. Diegene is: Mijn zus. Laat die stoere broer maar zitten. Ik heb de liefste zus van de hele wereld. Tijdens mijn reizen vaak 1000-den kilometers van me vandaan maar toch ook altijd heel dichtbij. Het gras lijkt groener aan de overkant, maar als je op waarde weet te schatten wat je hebt, dan kan daar niks tegen op.

Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!