De waarheid.

We zijn vaak uit op dé waarheid. Misschien komen deze zinnen je bekent voor: “Ik wil dat je me de waarheid vertelt. Is dat écht waar? We willen graag allemaal leven met de waarheid. Maar hoe weet je nu als aanhoorder, wat de waarheid is?

Er is maar één waarheid

Met een boog eindigt het steentje drie terrassen lager tussen de fel groene rijstvelden van Java. Terwijl ik het steentje naar benden volg probeer ik mijn indrukken van de laatste weken in Indonesië een plek te geven. Ik bedenk me dat waar op de wereld ik me ook begeef; diversiteit is overal.

Niet gek. Tegenwoordig bepalen we namelijk zelf wat we geloven, creëeren we aan de hand daarvan meningen die we vervolgens ombuigen naar waarheden. Hieruit voort ontstaat steeds vaker een ‘eens versus oneens’ gesprek omdat er ogenschijnlijk maar één waarheid zou bestaan. Jouw waarheid wel te verstaan. Om onszelf daarin te bevestigen laten we ons graag voeden door voorbeelden. Mensen die dezelfde gedachten hebben, dan wel niet in een ‘rijkere’ vorm, zodat we hen kunnen bestempelen als leermeesters, helden of inspirators.

De waarheid kent vele leermeesters

Ondertussen ben ik gaan zitten op het randje van het rijstveld en tuur ik over de velden terwijl ik in de verte iemand op me af zie lopen. Ik schaam me dat ik misschien wel in zijn rijstveld zit en spring snel op maar hij gebaard dat ik kan blijven zitten. Ik laat m’n billen weer terug in de modderige ondergrond zakken terwijl hij een paar minuten later naast me neerstrijkt.

Het is Joman, Javaan, 60 jaar oud, getrouwd, vader van drie dochters en inderdaad eigenaar van het rijstveld waar ik me in begeef. Als hij vraagt wat me hier brengt maak ik hem, na enige aarzeling door de taalbarrière, deelgenoot van mijn gedachten over diversiteit waarop hij een simpel antwoord heeft. “Leer van mij, zoals ik van jou”. En daarmee slaat hij naar mijn inziens een wijze rijstkorrel op z’n kop voor betekenisvolle ontmoetingen in het leven wat nog voor ons ligt. Want: Als je de waarheid als leermeester neemt, heb je het genoegen vele leermeesters te kennen.

Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!