Selecteer een pagina

Op het eerste gezicht wordt het hebben van een geheim al snel veroordeeld tot iets slechts, echter heeft het hebben van geheimen voor iedereen een belangrijke functie in het leven.

Geheimen hebben voor elkaar

Iedereen heeft wel eens een geheim gehad. Grote, kleine, onschuldige, alledaagse of schokkende. Het begon al toen je als kind stiekem iets deed wat je nooit tegen je ouders hebt verteld of op de basisschool een geheimtaal had ontwikkeld met je klasgenootjes. Naarmate je ouder wordt, worden de geheimen die je met je meedraagt steeds mysterieuzer en daarmee ook steeds interessanter.

Immers, een geheim zorgt voor een nauw verbond met jezelf en/of met iemand anders waar je het geheim mee deelt. En wat is er nu waardevoller en interessanter dan zo’n intieme en nauwe verbintenis aangaan met jezelf (en/of die ander)? Dus, hoewel je het geheim voor je omgeving in zijn bestaansrecht ontkent zul je voor jezelf het geheim nooit verloochen. Je neemt voor lief dat voor de buitenwereld alleen datgene bestaat wat wordt uitgesproken en dat je moraal soms drukt op je geweten.

Een geheim hebben is waardevol

Echter om hedendaags überhaupt een geheim te hebben wordt het je steeds moeilijker gemaakt. Geheimen gaan hand in hand met het stempel ‘liegen’ en de extreme hang naar openheid wordt ingesnoerd door extreme geslotenheid. Alles moet transparant en zichtbaar zijn terwijl tegelijkertijd regulering het leven dichttimmert middels wetten en regels. Het vreemde is dat de openheid en geslotenheid geen tegenovergestelde van elkaar zijn. De regels die alles dichttimmeren worden gebruikt om “openheid” te creëren zo wordt gesteld, terwijl een geheim juist wil verwijzen naar iets wat niet in regels te vangen is of niet aan de oppervlakte komt.

Hoe ik op deze gedachten kom? Na dagen lopen verschijnt in de ochtenddauw en in een prachtige gouden ochtendzon een stad verscholen tussen de bergen van Peru. Een van de zeven wereldwonderen en Zuid Amerikaans oudste en best bewaarde ‘geheim’ laat zich in volle glorie zien. Terwijl iedereen vol ongeloof de immense stad aanschouw kan ik me niks anders bedenken dan de gedachte: Wat is het hebben van een geheim ontzettend waardevol en adembenemend mooi. Geheimen zijn namelijk de ridders van je ziel. Ze beschermen datgene wat alleen van jou is.

Deel deze post!