De cijfers liegen er niet om. In 2014 produceerde we wereldwijd 311 miljard kilo aan plastic. De voorspelling is dat over 20 jaar dit getal is verdubbeld en we een slordige 622 miljard kilo aan plastic produceren. Omdat het aantal kilo‚Äôs niet afneemt wordt plastic door vele bedrijven op een innovatieve manier hergebruikt. Zo ook binnen de kledingindustrie.  

Plastic als je op reis bent 


Terwijl de oproep om te gaan bidden uit de moskee klinkt, draai ik me om 04.30 uur nog een keer om. De avondvlucht heeft me het enthousiasme ontnomen om vroeg op te staan. Ik trek de dekens nog wat hoger op en wordt een paar uur later wakker. Uitgerust besluiten we later die ochtend nog wat verder landinwaarts te trekken. We hiken door valleien, klimmen over rotsen, bezoeken een indrukwekkende ondergrondse stad en kopen wat eten voor onderweg. 

Duurzame kleding 

Gelukkig krijgen we steeds vaker goede alternatieven aangeboden. Zo heb ik laatst een goed alternatief aangeboden gekregen voor mijn outdoor kleding. Bergans maakt haar kleding namelijk van ‚ÄòRepreve polyester‚Äô. Simpel vertaald betekent dit dat zij plastic flessen gebruiken om polyester te produceren. Ik vind dat mooi. Op deze manier dragen zij hun steentje bij aan een betere en schonere wereld.

Nu is het aan ons als consument om daar ook waarde aan te hechten. Eerlijk is eerlijk. Ik ben absoluut geen heilig boontje op dit thema. Toch wandelde ik met een betere gemoedstoestand door de bergen van Turkije dan normaal. Niet alleen omdat ik kwalitatief goede kleren om mijn lijf had. Vooral omdat het goed voelde dat ik op deze simpele manier kan bijdragen aan een betere wereld.

De volgende ochtend staan we w√©l om 04.30 uur op voor een prachtig ballonnen schouwspel in de lucht. Onderweg passeren we een boom die vol hangt met papieren en plastic linten. Een manier in deze regio om een wens te doen, zo werd mij verteld. Ik glimlach. Plastic aan een boom. Ik zie er ergens wel de ironie van in. Misschien heeft iemand een wens uitgebracht voor een betere besteding van al dat plastic op de wereld. Ik kijk van de boom naar mijn T-shirt en bedenk dat Bergans daar in ieder geval op een mooie manier aan bijdraagt. 


Close

Pin It on Pinterest

Deel deze post!